I en debattartikel i Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad den 12 okt, skriver organisationskonsulten Ing-Marie Bergqvist om hur AI kan frigöra tid för chefer att ägna sig mer åt ledarskap och mellanmänskliga relationer, men att kompetensen saknas.
AI, artificiell intelligens, påverkar vårt samhälle i allt högre grad. Men den snabba utvecklingen gör att tekniken ses som svårhanterlig på många arbetsplatser.
I studien AI – chefens bästa vän eller värsta fiende? har Ing-Marie djupintervjuat chefer i näringslivet och i offentlig verksamhet. Det framkommer att chefer upplever flera hinder för AI inom verksamheten. Detta innebär att många arbetsgivare inte lyckas utnyttja AI:s potential när det gäller att utveckla både verksamheten och medarbetarna. Samtidigt går organisationerna miste om möjligheter att påverka arbetsmiljön i positiv riktning.
Studien tittar särskilt på hur ledarskap och organisationer påverkas av den omställning som AI innebär för arbetsmiljön. Arbetsmiljöarbete har traditionellt handlat om att identifiera riskfaktorer. Allt fler börjar dock vända på detta tankesätt och i stället lyfta fram så kallade friskfaktorer i verksamheten.
Detta perspektiv behöver i allra högsta grad gälla även för AI. Men AI framställs ofta som ett osäkerhetsmoment eller som ett hot. Negativa aspekter lyfts fram, som rädsla att bli utkonkurrerad av tekniken eller oro för att den egna kreativiteten ska begränsas.
Det är fortfarande ovanligt att AI ses som en hävstång för arbetsmiljöarbetet. Som exempel kan tråkiga och monotona arbetsuppgifter övertas av AI-verktyg, och tekniken skapar dessutom utrymme för proaktivt hälsoarbete och uppföljning. Svaren i Ing-Maries studie indikerar visserligen att ökad användning av AI kan frigöra tid för cheferna att ägna sig mer åt ledarskap och mellanmänskliga relationer, men vägen dit tycks lång och snårig.
Allra mest oroande är att resultatet visar på ett alarmerande behov av utbildning – både chefer och medarbetare saknar kunskap om AI:s potential för arbetet. Inte minst är upplevelsen bland cheferna att de saknar rätt förutsättningar för egen del.
Vad hindrar då verksamheter och chefer att komma i gång med AI på allvar? Enligt studien är chefernas tidsbrist ett vanligt hinder. De inser att de borde öka den egna kompetensen för att kunna stödja medarbetare, men de ställer sig samtidigt frågan: Hur ska jag hinna med?
Det finns ofta även en osäkerhet om vilken kunskap chefer behöver, och en rädsla för att medarbetare kanske redan har större kunskap om AI än de själva har. Att som chef visa sig sårbar, att inte sitta inne med alla svaren, kan vara obekvämt. Resultatet blir då lätt att chefen hellre duckar och väntar på att någon annan i organisationen ska erbjuda en lösning.
Slutsatserna är att chefer måste utbildas i AI, och de behöver bättre utformade utbildningsprogram där AI-frågor kombineras med ledarskaps- och arbetsmiljöfrågor. AI måste bli en naturlig del i det systematiska arbetsmiljöarbetet, och riskperspektivet behöver vändas så att AI ses som en möjliggörare för hälsa och friskare medarbetare.
Mot den här bakgrunden har svenska arbetsgivare ett ansvar att agera, oavsett om de är verksamma i offentlig eller i privat verksamhet. AI som en friskfaktor leder inte bara till medarbetare som mår bättre utan även också till mer välfungerande organisationer, något som även gynnar samhället i stort.
SKRIBENTEN
Ing-Marie Bergqvist är representant för Directa Svenska AB och samarbetspartner till KC Groups Leadership Development
29
november
1 dag | Digitalt
Webbinarium: Från kaos till kontroll - Ta kommando över din arbetsdag
Kostnadsfritt
ex moms (per person)
29
januari
1 dag | Digitalt
Webbinarium: Effektiv kostnadsoptimering - Upptäck statliga bidrag och stöd som gynnar din arbetsplats
Kostnadsfritt
ex moms (per person)
Vi hjälper dig att komma igång!