Är chefskapet dött? Nej. Det är på väg att bli bättre än någonsin. Det är inte Generation Z som måste förändra sig – det är vi som måste förändra ledarskapet.
Det fanns en tid när chefskap var synonymt med framgång. Att vara chef innebar makt, inflytande och en tydlig karriärstege. Idag ser det annorlunda ut. Forskning visar att 59 procent av cheferna känner sig mer stressade än sina medarbetare. 67 procent av Generation Z anser att mellanchefsroller innebär för mycket stress och för lite utveckling. De ser chefer gå in i väggen, börjar ghosta sina team, fastna i rapporter och krav. Vara tillgängliga dygnet runt.
En rapport från Deloitte Millennial & Gen Z Survey visar att unga yrkesverksamma värdesätter flexibilitet och meningsfullt arbete mer än titel och traditionella karriärvägar. Enligt Pew Research Center är Generation Z också mer benägna att byta jobb om de inte känner att deras arbete har en tydlig koppling till deras personliga värderingar och utveckling.
De startar egna företag. De blir frilansare. De väljer roller där de kan påverka – utan att fastna i strukturer som kväver dem. De kanske inte säger nej till ledarskap. De kanske säger nej till en gammal modell.
Om vi vill att Generation Z ska vilja bli chefer måste vi omdefiniera rollen. Vi kan inte förvänta oss att unga ska vilja kliva in i en föråldrad modell av ledarskap där stress, möten och administration tar över. Istället behöver vi skapa en ny typ av chefskap. Vi går ändå snabbt in i en värld där AI och smarta lösningar tar hand om det repetitiva och frigör tid för det som verkligen betyder något: Att leda människor.
Tänk om vi kan göra chefskapet mer attraktivt genom att eliminera det som suger energin ur det? AI tar hand om allt det tråkiga.
Forskning från MIT Sloan Management Review visar att AI kan förbättra beslutsfattande genom att ge chefer tillgång till bättre data och insikter i realtid. McKinsey rapporterar också att företag som integrerar AI i sina ledarskapsstrukturer ser ökad produktivitet och minskad stress bland sina chefer.
Ju mer AI kan ta över de repetitiva uppgifterna, desto mer kan chefer fokusera på människor. Generation Z vill ha ledare som:
Om vi ger chefer rätt AI-stöd kan vi få tillbaka det som gör ledarskap fantastiskt.
Enligt en Gallup-rapport om unga medarbetare söker Generation Z arbetsplatser där de kan utvecklas, snarare än att fastna i en hierarkisk struktur. För dem handlar det om att ha en chef som är en mentor och coach.
Vi går mot en tid där chefskap handlar mindre om att styra och mer om att inspirera, engagera och skapa mening.
Enligt World Economic Forum är empati och kreativitet avgörande egenskaper för framtidens chefer, då arbetslivet blir mer komplext och distansarbete blir vanligare.
Flera företag har redan börjat experimentera med delat ledarskap och självstyrande team. Harvard Business Review rapporterar att företag som testar dessa modeller ser ökad motivation bland yngre anställda och bättre balans mellan arbete och privatliv.
Vad gör vi nu?
Är chefskapet dött?
Nej.
Det är på väg att bli bättre än någonsin.
Det är inte Generation Z som måste förändra sig – det är vi som måste förändra ledarskapet.
Framtidens chef är inte en robot, men de kommer att ha en vid sin sida.
Är du redo att leda framtiden?
Vi hjälper dig att komma igång!